Press Releases

Kvinnene styrer termostaten

Innenfor husets fire vegger er det kvinnene som bestemmer - i alle fall når det gjelder hvor varmt eller kaldt vi skal ha det. Dette kommer fram i en landsdekkende undersøkelse InFact har gjort for strømleverandøren Fjordkraft.

Er du mann? Fryser du? I så fall kan du kanskje få sjefen i huset til å skru opp termostaten en grad eller to. For det er kvinnene som bestemmer hvor varmt vi skal ha det hjemme, viser den landsdekkende undersøkelsen.

Undersøkelsen viser også at det er til dels stor uenighet mellom kjønnene om hvem som faktisk bestemmer. Av dem som lever i parforhold svarer 27 prosent av mennene at det er kvinnen som bestemmer, mens 48 prosent mener at innetemperaturen avgjøres av begge i fellesskap. 17 prosent drister seg til å påstå at de er sjefen i forholdet på dette området.

Kvinnene svarer helt annerledes. Kun ti prosent vedgår at mannen bestemmer, mens hele 57 prosent mener at bestemmelsen tas i fellesskap. 25 prosent av kvinnene innrømmer at dette er deres ansvarsområde.

Kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft vil nødig bevege seg inn i minefeltet mellom kjønnene, og velger å fokusere på dem som svarer at avgjørelsen tas i fellesskap.

- Uansett om man skal høre på mennene eller kvinnene, viser disse tallene at  de fleste er enige om hvor varmt de skal ha det hjemme. Gjennomsnittlig viser målingen at 52 prosent av dem som bor i et parforhold bestemmer innetemperaturen i felleskap, og dermed får vi også gå ut fra at de fleste er enige om hva termostaten skal være innstilt på.

Tjomsland forteller at oppvarming utgjør en vesentlig del av strømforbruket.

- Fjordkrafts erfaring er at hele 60 prosent av strømforbruket i en gjennomsnitts husholdning går til oppvarming.

Maktbalansen varierer mellom aldersgruppene, og blant dem mellom 30 og 44 år står kvinnene spesielt sterkt. I følge kvinnenes egne besvarelser er det kun åtte prosent av mennene i denne aldersgruppen – hvor vi finner de fleste småbarnsforeldrene – som bestemmer. 28 prosent av kvinnene mellom 30 og 44 som lever i parforhold bestemmer innetemperaturen selv, mens 58 prosent deler beslutningen med partneren sin. Hvorvidt barna har noe de skal ha sagt forteller undersøkelsen ingen ting om.