Snart kan du lagre solstrøm, uten batteri
SOLKONTO: Fra høsten av kan Fjordkraft-kunder spare solstrøm og bruke den når solen ikke skinner. – Måten vi gjør dette på er helt ny i Norge.
Forretningsutvikler Erlend Korseth tror solkontoen vil være en attraktiv løsning for eksisterende og nye solkunder. Foto: Maja Huse
Fjordkraft lanserte nylig salg av solceller og utvikler nå løsninger som skal gi kundene best mulig utbytte av den nye teknologien.
Først ut er en solkonto der overskuddsproduksjon kan lagres til senere bruk, når temperaturene synker, solen står lavt og forbruket øker.
– Solkontoen gjør at kundene ikke trenger å investere i dyre batterier for fysisk lagring av strøm. Du kan si at solkontoen gir tilgang til et virtuelt batteri, med mulighet for uttak når du måtte ønske, sier forretningsutvikler Erlend Korseth i Fjordkraft.
LES OGSÅ: – Skal gjøre det enklere for kundene å produsere egen strøm
Sett kilowattimene på konto
Når sommersolen skinner er strømforbruket lavt i de fleste husholdninger. Hvis solcellene produserer mer strøm enn kunden selv bruker, vil denne sendes ut igjen på strømnettet.
I perioder med høy produksjon fra solceller er markedsprisen for strøm normalt lav.
– På solkontoen sparer du i kilowattimer (kWh). Dette er helt nytt i Norge.
– Dermed er det gunstig å bruke det du har spart når spotprisen tar seg opp. Fra du produserer strømmen til du bruker den kan strømmen ha doblet seg i verdi, sier Korseth.
LES OGSÅ: Dette er Fjordkrafts sol-satsing
Unngår effekttap
Fysiske batterier fungerer godt hvis målet er å spare opp energi om dagen og bruke den samme natt, men løser ikke utfordringen med at solceller produserer mest strøm om sommeren.
– Med solkontoen vil det ikke være noe effekttap, selv om det tar måneder fra produksjon til forbruk. 1 kWh inn er også 1 kWh ut, uavhengig av endringer i markedsprisen, sier Korseth.
Kundene kan til enhver tid se tilgjengelig kWh-saldo, og kan enkelt administrere uttaket selv.
– Vi tror solkontoen vil være en attraktiv løsning for eksisterende og nye solkunder, og vil komme med flere detaljer om løsningen ved lansering, sier Korseth.