Press Releases

Dette koster strømmen til julelysene

Julelys skaper en hyggelig atmosfære i vintermørket, men hvordan påvirker det egentlig strømregningen å lyse opp hus og hage?

pressrelease image Mange velger å dekorere balkongen med julelys.

Strømprisene har fått mye oppmerksomhet i desember grunnet værfenomenet «dunkelflaute», eller mørk-stille, i Tyskland. Lite vindkraft ga noen dager med ekstraordinære priser i Sør-Norge.

Pristopper og tilhørende medieomtale øker interessen rundt strømsparing. I den forbindelse har vi undersøkt om det er noe å spare på å slå av julelysene.

SE OGSÅ: Se dagens strømpris.

LED-lenker gir mye lys for pengene

Vi har regnet med en strømpris på 1 krone og en nettleie på 60 øre og tatt utgangspunkt i at dekorasjonene står på hele desember måned. Merk at strømprisen ofte er rimeligere i våre to nordligste prisområder, mens nettleien vil variere mellom ulike nettselskap og kundenes forbruksmønster.

En vanlig lyslenke av LED med 240 små lys, også kalt dioder, bruker omtrent syv kroner i strøm. Det samme gjør et middels stort plasttre dekket med lysdioder.

Velger du å kjøpe en lysrigg for å pynte for eksempel flaggstangen vil strøm og nettleie for hele desember utgjøre rundt 23 kroner, med LED-pærer.

Her er det på sin plass å minne om at det finnes mange varianter av disse dekorasjonene, med noe varierende strømforbruk. Tallene er derfor ment å gi en pekepinn på kostnaden.

Det er også verdt å vite at LED-lys er langt mer energieffektive enn de tradisjonelle lyspærene. Forskjellen mellom LED eller ikke-LED kan være over 20 kroner om du sammenligner to lysestaker brukt til vindusdekor.

SE OGSÅ: Her ser du historiske strømpriser.

Redusere, flytte og fordele

Om du ønsker å spare strømutgifter i julemåneden er det altså ikke så mye å hente på julebelysningen. Det er, som ellers i vinterhalvåret, oppvarming som står for den største kostnaden for folk flest.

Hvis du senker innetemperaturen med én grad sparer du gjerne fem prosent av oppvarmingskostnadene.

Å redusere temperaturen og strømforbruket vil imidlertid gå ut over komforten på et tidspunkt. Derfor anbefaler vi at du også ser på muligheten for å flytte strømforbruk fra timer med høy pris til timer med lavere pris, når det er mulig.

Ved å fordele strømforbruket over flere lavpristimer kan du også spare penger på nettleien, der kapasitetsleddet bestemmes av hvor mye strøm man bruker samtidig.

SE OGSÅ: Alt du må vite om strømstøtten.